شرایط تبدیل شرکت موسسات غیر تجاری به شرکت تجاری در ایران بر اساس آنچه در قانون کشور بیان شده
و بر اساس آنچه که قانون تجارت معین کرده در کشور ما دو نوع شرکت تجاری و غیر تجاری برای تاسیس وجود دارد.
در برخی موارد افراد نیازمند ثبت شرکت خود به صورت تجاری و در برخی موارد نیازمند ثبت موسسات غیر تجاری هستند.
این موضوع مربوط به شکل کاری و مدل کاری آن شرکت یا موسسه دارد. ولی باید گفت که این موضوعات ممکن است در برخی موارد به طور کلی عوض شود، یعنی ممکن است فردی یا افرادی قصد داشته باشند موسسه غیر تجاری خود را تبدیل به شرکت تجاری کنند. به همین منظور ما در این مقاله مقدمات لازم و شرایط لازم برای انجام این عمل را توضیح خواهیم داد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
برای این موضوع که آیا امکان تبدیل موسسات غیر تجاری به شرکت تجاری وجود دارد در ابتدا بهتر است نگاهی به خود موسسات تجاری و در ادامه شرکت های تجاری کنیم.
نوعی از شرکتها وجود دارند که در حقیقت برای امری غیر تجارت تشکیل میشوند،
به اینگونه شرکتها موسسات و تشکیلات غیر انتفاعی گفته میشود.
معمولا حوزه فعالیت اینگونه موسسات در زمینههایی همچون علمی، ادبی، امور خیریه، و نظیر این قبیل فعالیتها است.
در برخی موارد اینگونه موسسات دوره ای و کوتاه مدت راه اندازی می شوند
و پس از حل مشکل و رسیدن به جامعه هدف تعیین شده موسسین ممکن است موسسه فعالیت خود را متوقف کرده و تعطیل شود .
هر متقاضی ثبت شرکت بعد از بررسی شرایط کسب و کار یا خدمات خود نیازمند این است که تصمیم گیرد که چه سبک شرکتی را ثبت و فعالیت خود را آغاز کند در این مقاله با انواع شرکت ها اعم از سهامی خاص، عام و یا تعاونی آشنا خواهیم شد
در ابتدا با هفت نوع سبک کاری شرکتها آشنا خواهیم شد و سپس شکل کاری هرکدارم را باهم مرور خواهیم کرد در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در رابطه با شرکت ها بیاموزیم
حال که آشنایی نسبی با موسسات و شرکت های تجاری پیدا کردیم باید به این موضوع اشاره کنیم که تبدیل موسسه غیر تجاری به شرکت تجاری در صورتی که شرایط و ضوابط لازم رعایت شود امری شدنی است.برای این تبدیل باید در ابتدا مجمع عمومی فوق العاده حکم به تبدیل موسسه به شرکت با قالب مشخص و تغییر موضوع شرکت دهد.این موضوع از آن جهت مهم است که موسسات غیر تجاری که دارای شخصیت حقوقی هستند، که امکان تبدیل موضوع را دارند.
برای تبدیل موسسات غیر تجاری به شرکت های تجاری، دو راه وجود دارد یکی از این روش ها اختیاری و دیگری روشی است اجباری، در ادامه تفاوتهای این دو را با یکدیگر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
در قوانین کلی در حوزه شرکت ها و موسسات در ایران، اصول اساسی و یکسانی وجود ندارد. به طور مثال قانون در برخی موارد تبدیل شرکت را به وضوح صراحت پیش بینی کرده و در موارد دیگر نسبت به آن اختیار کرده است.
از جمله این موارد میتوان به تبدیل شرکت تضامنی به سهامی را عنوان نمود، که به طور خیلی واضح شرایط و تبدیل این شرکت ها را پیش بینی کرده است.
درست است که تبدیل موسسات به شرکت تجاری امری است اختیاری، ولی در یک مورد قانون به صراحت حکم به تبدیل اجباری شرکت داده است.
طبق مادده ۵ قانون تجارت کشور در صورتی که سرمایه شرکت سهامی تحت هر شرایطی از مقدار حداقل ذکر شده کمتر شود، کلیه شرکاء باید طی مدت زمان یک سال نسبت به افزایش سرمایه شرکت اقدام کنند یا شرکت به نوع دیگری از انواع شرکت های مذکور در قانون تجارت تبدیل شود.
لازم به ذکر است که پیروی نکردن از این قانون به خلاف قوانین بوده و هریک از شرکاء در شرکت این امکان را دارد که از طریق دادگاه اقدام به انحلال شرکت کند.
برای این موضوع باید گفت که به طور کلی شرایط تبدیل شرکت را میتوان به دو دسته متفاوت تقسیم کرد، شرایط مشترک و شرایط اختصاصی که در ادامه تفاوت این دو را بررسی خواهیم کرد.
در قانون برای تبدیل شرکت شرایطی را عنوان کرده است که همگی الزامی است از جمله موارد زیر
در صورتی که به طور اختصاصی در مبحث تبدیل هر شرکت مورد اشاره قرار بگیرد، به عنوان مثال شرکتی که دو سال از تاریخ ثبت شرکت گذشته و دو ترازنامه تنظیم شده باشد، یا در ارکان اصلی شرکت تغییر به وجود آمده باشد یا در زمانی که ضرورتی برای پذیره نویسی صورت گیرد.