از جمله موارد مهم در رابطه با شرکت ها و موسسات صندوق تعاون است. این موسسات از اعتباری متفاوت و شخصیت حقوقی مستقل برخوردار هستند. همچنین باید گفت که این شرکت ها از استقلال مالی برخورداد بوده و معمولا برای مدت زمان نامحدود تاسیس میشوند. در رابطه با حوزه فعالیت این موسسات باید گفت که صندوق تعاون میتواند در کل کشور فعالیت داسته باشد، البته باید گفت که مرکز اصلی آن تهران است.
برای سرمایه اولیه تاسیس و تشکیل آن هشت میلیارد ریال لازم است. همچنین باید گفت که صندوق تعاون که یک شخص حقوقی دولتی محسوب می شود، احتیاج به ثبت نداشته است. در ادامه بیشتر با این صندوق آشنا خواهیم شد ولی قبل از آن بهتر است نگاهی به ارکان این صندوق داشته باشیم
به طور کلی میتوان وظایف و اختیارات وزیر صندوق تعاون را به هشت بخش متفاوت تقسیم کرد، که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
به طور معمول اداره یک صندوق تعاون بر عهده هیئت مدیره است که این هیئت مدیره خود دارای پنج نفر عضو است. در رابطه با انتخاب اعضای هیئت مدیره باید بیان کرد که این افراد را وزیرتعاون انتخاب منصوب میکند.
از اختیارات وزیر تعاون میتوان به انتصاب یا عزل اعضای هئت مدیره اشاره کرد. همچنین انتصاب اعضای هیئت مدیره توسط ب وسلیه وزیر به مدت دوسال است،لازم به ذکر است که انتصاب افراد بعد از تمام شدن مدت زمان عضویت بلامانع است
انتخاب مدیرعامل بر اساس پیشنهاد هیئت مدیره صندوق و با تصویب وزیر تعاون صورت میگیرد. مدیرعامل صندوق میتواند از میان اعضای هیئت مدیره با خارج از آن برای مدت زمان دوسال انتخاب و با حکم وزیر تعاون انتخاب کرد. لازم به ذکر است که انتخاب دوباره مدیرعامل بلامانع سات.همچنین باید گفت که هیئت مدیره می تواند ایفای وظایف و اختیارات خود را با تعیین موارد، به مدیرعامل تفویض کند. و در آخر باید گفت که وزیر تعاون می تواند مدیرعامل را عزل کند.
یکی دیگر از ارکان مهم صندوق تعاون بازرس است، این دسته از افراد بر اساس قوانین موجود وظایف و اختیارات خاصی را دارند. از مهمترین وظایف بازرس باید به نظارت بر حساب ها، ترازنامه و حساب سود و زیان صندوق اشاره کرد همچنین بازرس باید در این رابطه رسیدگی کرده و گزارش های لازم را تهیه کند و به وزیر تعاون ارائه دهد.
در رابطه با بازرس صندوق تعاون باید به این نکته اشاره کرد که تمامی وظایف بازرس در قانون تجارت کشور نیز بر عهده بازرس صندوق نیز هست.لازم به ذکر است که بازرس موظف است هر ساله گزارش های خود را در رابطه با حساب ها و ترازنامه صندوق ظرف سه ماه بعد از پایان سال مالی به وزیر تعاون ارائه کند. همچنین در آخر باید گفت که بازرس با اطلاع مدیرعامل و بدون دخالت در عملیات اجرایی، حق مراجعه به کلیه اسناد و مدارک صندوق را دارد.